Diagnosztika biomarkerekkel

Biomarker
2015-09-11 19:55

Az Európai Unió Horizon 2020,  KKV kutatásfefejlesztést támogató nagyszabású programja 2015-ben a biotechnológia témakörben kiemelt fontosságú projekteket kíván támogatni (SME Instrument/Clinical Research for Validation of Biomarkers). A legutóbbi körben 178 érvényes pályázatból 21-nek ítélték oda a támogatás első fázisáért járó 50.000 eurós összeget, s a két sikeres magyar pályázó egyike a Biosystems International Kft (BSI). A nyerteseknek 6 hónap alatt alapos piaci elemzést, precíz üzleti tervet, kutatási tervet és szellemi tulajdon védelmi stratégiát kell készíteniük, s ha ezen a szűrön is átmennek, a második fázisban 3-5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Ezen felül, a projekt befejezésekor a termék piaci bevezetéséhez vezetői támogatást is igénybevehetnek.

Dr. Takács László, a Debreceni Egyetem professzora, a BSI ügyvezetője és a 10 éves múltra visszatekintő tudományos kutatás és fejlesztés irányítója szerint "az EU rendkívüli erőfeszítést tesz a jó eredményeket felmutató vállalkozások egészségünket érintő projektjeinek kibontakoztatására. Büszkék vagyunk arra, hogy kiválasztásra kerültünk és kollegáimmal minden erőnkkel azon leszünk, hogy a következő fázisban is sikeresen szerepeljünk."

A debreceni székhelyű BioSystems International (BSI) Kft. partnereivel - a Biodiagnostica Kft.-vel és a diagnosztikai berendezéseket gyártó egyik legjelentősebb angol céggel, a Randox Ltd.-vel - diagnosztikára alkalmas, ellenanyag alapú prototípus vértesztet fejlesztett ki, amely a tüdőrák diagnózisára és a korai tüdőrák szűrésére lesz alkalmazható. Kutatási eredményei rendkívül bíztatóak a mell- és vastagbélrák diagnózisára, e területek kidolgozásában számít az európai támogatásra. 

Share/Save