Egyiptom: békésen zajlott a parlamenti választások első napja

2015-10-18 00:00

Egyiptom: békésen zajlott a parlamenti választások első napja

Viszonylag békésen zajlott vasárnap az egyiptomi parlamenti választások első szakaszának első napja, a részvételi arány az eddigi jelentések szerint a vártnál is jóval alacsonyabb volt.

Elvétve érkeztek jelentések rendbontásokról. A betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet egyik utolsó erősségének számító, Gíza-tartománybeli Kerdásza körzetben felrobbant egy pokolgép nem messze egy szavazóhelyiségtől, de senkinek sem esett baja. Három további pokolgépet hatástalanítottak.
Az al-Ahrám című hírportál szerint egy másik gízai körzetben egy támadó négykerekű motorkerékpárról nyitott tüzet a biztonsági erők tagjaira. Utóbbiak viszonozták a tüzet. A jármű felborult, de a merénylőnek sikerült elmenekülnie.

A szavazóhelyiségekre ügyelő bírók közül többen jelentették, hogy életveszélyes fenyegetéseket kaptak.
A legnépesebb arab országban tevékenykedő dzsihadisták támadásaitól tartva a hatóságok mintegy 120 ezer rendőrt és 185 ezer katonát vezényeltek ki a több ezer szavazóhelyiség védelmére; 87 helyi és nemzetközi szervezet megfigyelői ügyelnek a választás törvényes lefolyására.

Amr Marván, a legfelsőbb választási tanács szóvivője szerint Gízában és a Nílus-delta egyes nyugati körzeteiben, például Alexandriában járultak a legtöbben az urnákhoz, míg a leggyengébb adatokat a déli partvidéken húzódó Vörös-tengeri tartományban mérték. A szóvivő hozzátette, hogy négyszer annyi nő szavazott, mint férfi. A hatvan év felettiek voltak a legaktívabbak, a 18 és 21 év közötti korosztályból azonban nagyon kevesen éltek szavazati jogukkal.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök a voksolás előtt egy televíziós beszédben arra szólította fel az egyiptomiakat: "sorakozzatok a választóhelyiségek előtt, és alapozzátok meg szavazatotokkal új Egyiptomunk fényes holnapját". Ennek ellenére a kormánytól független, de befolyásos Bírák Klubjának vezetője, Abdulla Fathi "félreérthetetlenül és indokolatlanul gyengének" nevezte a részvételt egy vasárnapi nyilatkozatában.

Egyiptomi szakértők előre jelezték, hogy történelmi mélységű részvételi aránnyal számolnak, s a polgárok érdektelenségét egy valós verseny hiányával magyarázták, illetve azzal, hogy az utóbbi két év fejleményei során mind a világi, mind pedig az iszlamista ellenzék csalódott a politikai pártokban.

Az ország 2011-ben tartott első szabad parlamenti választása alatt - amelyet a Muzulmán Testvériségből alakult párt nyert meg - a szavazásra jogosultak több mint 50 százaléka járult az urnákhoz, sokan közülük életükben először.

Az ország 14 tartományában tartott mostani választások első szakasza hétfőn zárul. Kairóban és az ország maradék 13 kormányzóságában november 22-én és 23-án fognak szavazni. Az első szakasz részeredményeit a hónap végén, a végleges eredményt pedig december 4-én ismertetik. Az új parlament még decemberben összeül.

Share/Save