Tokaji Tavasz 2014

2014-03-06 15:36

Tokaji Tavasz 2014

A 2014. április 26-án megrendezésre kerülő Nagy Tokaji Borárverésen húsz kiváló termelő huszonkét különleges borára licitálhatnak majd a vendégek a sárospataki vár Lovagtermében. A gönci hordónyi (136 liter) tételek kikiáltási ára tételenként néhány százezertől több millió forintig terjed, ezek a rendkívül sikeres tavalyi, első árveréshez hasonlóan többszörös áron kelhetnek el. Az eladásból származó bevétel egy részét az Abaújszántó-Tokaj-Sátoraljaújhely háromszögében elterülő borvidék építményeinek állagmegóvására, illetve újjáépítésére fordítja az eseményt szervező Tokaji Borlovagrend.

Az április 25-27-ei hétvégén zajló Tokaji Tavasz rendezvénysorozatra ellátogatók a Nagy Tokaji Borárverés mellett olyan változatos programokon vehetnek majd részt, mint dűlőtúra Szepsy Istvánnal, piknikebéd a termelőkkel a sárospataki vár bástyáin, vagy a Tokaji Borlovagok avatási ceremóniája. A rendezvény szombat este exkluzív gálavacsorával zárul, utolsó nap a sikeres liciteket tett vevők találkozhatnak a termelőkkel azok pincéiben.

Az árverésre bocsátott borok között egyaránt találunk száraz és késői szüretelésű édes tételeket, aszúkat, szinte kivétel nélkül csak dűlőszelektált borokat, olyan különlegességeket, mint a Disznókő „Hetedik” nevet viselő 6 puttonyos Zéta aszúja, vagy Szepsy István Nyúlászó ’58 furmintja. A borok előzetesen szigorú zsűrizésen mentek keresztül. A kifogástalan minőség biztosítására a Borlovagend neves szakemberekből álló Borvizsgáló Bizottságot hozott létre, melynek tagjai: Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető tanára, Ronn Wiegand, Master of Wine és Master Sommelier, Ercsey Dániel szakíró, valamint Nicolas Godebski borszakértő.

A 2014-es Nagy Tokaji Borárverésen az alábbi pincészetek egyedi tételeire lehet majd licitálni: Bardon, Barta, Béres, Budaházy, Demetervin, Dereszla, Disznókő, Füleky, Gizella, Gróf Dégenfeld, Holdvölgy, Kubus, Orosz Gábor, Patricius, Samuel Tinon, Szent Benedek, Szent Tamás, Szepsy, Tokaj-Hétszőlő, Tokaj Kereskedőház.

A Nagy Tokaji Borárverés első alkalommal 2013 áprilisában került megrendezésre Sárospatakon, akkor tizenhárom egyedi bornak lett gazdája, több mint 20 millió Ft értékben. Személyesen és telefonon egyaránt licitáltak külföldi-, illetve olyan hazai vevők, mint a Michelin csillagos Onyx étterem, de borboltok, magán gyűjtők és baráti körök is képviseltették magukat.

A burgundi mintára 2012 májusában újjáalakult Tokaji Borlovagrend célja, hogy a borvidéket egységesen képviselje Magyarországon és világszerte, továbbá hogy saját programjai szervezésével emelje annak presztízsét. Az alapítók zömében tokaji bortermelők, a társaság elnöke Szepsy István, nagymester a Tokaji fáradhatatlan lovagja, Dusóczky Tamás. A tagok között olyan kiváló borászokat találunk, mint Samuel Tinon, aki Bordeaux-ból költözött családjával a borvidékre, Bárdos Sarolta, vagy Berecz Stéphanie.

Nem csak termelő lehet a Borlovagrend tagja, felvételt nyerni azonban kizárólag a meglévő tagok ajánlása alapján lehet. A tagfelvételi kérelmet minden esetben a Borlovagrend Tanácsa bírálja el. Az új tagok avatási ceremóniáját 2014-ben a Tokaji Tavasz rendezvénysorozat fő eseménye, a Nagy Tokaji Borárverés után tartják a sárospataki várban.

A Nagy Tokaji Borárverés és a Tokaji Tavasz részletes programja, valamint az eseménnyel kapcsolatos hírek a Tokaji Borlovagrend honlapján megtalálhatóak.

A Tokaji Borlovagrend tagjai
Share/Save