Tradícióban is forradalmi

2015-04-28 13:02

Tradícióban is forradalmi

Budapesten járt a Peugeot-Pleyel csodazongora

Túlzás nélkül zenetörténeti jelentőségű pillanatnak lehettek szem- és fültanúi azok, akik részt vettek a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Peugeot Hungária által közösen megszervezett koncertprogramon: egy felbecsülhetetlen értékű, a világon egyetlen példányban létező, forradalmian újszerű zongora járt Budapesten.

A különleges hangszer a francia ipar két évszázados múltra visszatekintő óriása: a Peugeot autógyár és a francia állam ’Élő örökség’ címével kitüntetett Pleyel zongora-manufaktúra szoros együttműködése nyomán jött létre. A Peugeot formatervezési tapasztalatát és szakértelmét az autóiparon túl hasznosítani hivatott Peugeot Design Lab 2010 óta foglalkozik az iparágak határain átívelő projektekkel, míg a Pleyel az ezredforduló táján indította útjára nagyszabású projektjét, amelyben különleges partnerekkel együttműködve alkottak meg csodálatos zongorákat.

A két cég másfél éves, megfeszített munkájának nyomán létrejött hangszer semmihez sem fogható, amivel a zongora több évszázados története során találkozhattunk. A tervezők a hangszerépítés alapvető beidegződéseit felrúgva a klaviatúra szintjébe süllyesztette le a mechanikát, így közvetlen kapcsolat alakulhat ki a művész, a közönség és maga a hangszer között: „Életemben most először hallom, valójában hogyan szól a zongorám” – mondta a párizsi konzervatórium professzora, Yves Henry, aki elsőként próbálhatta ki a hangszert.

A Peugeot-Pleyel zongora alkotóinak további innovációkra is futotta a képzelőerejéből, az egy kézzel felemelhető, önmagát rögzítő fedéltől kezdve a központi lábig, amelyek szinte lebegni látszik a szénszálas, könnyített szerkezete ellenére mintegy 600 kilogramm tömegű versenyzongora.

Az egyedi mestermunka a megszületése óta eltelt, hosszú hónapokban nagy sikerrel járta be a világot. A Peugeot Hungária és a Budapesti Tavaszi Fesztivál jóvoltából most Magyarország is megismerhette a zongoraépítés lehetséges jövőjét felvázoló, megjelenésében légies könnyedségű hangszert, amelyet a Pleyel márka nemzetközileg elismert szakértője, Szilasi Alex szólaltatott meg hazánkban.

Share/Save