Biomarker

Az Európai Unió Horizon 2020, KKV kutatásfefejlesztést támogató nagyszabású programja 2015-ben a biotechnológia témakörben kiemelt fontosságú projekteket kíván támogatni. A két sikeres magyar pályázó egyike a Biosystems International Kft (BSI). A nyertesek a második fázisban 3-5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

A létesítményt egy úgynevezett geoszinkron pályán, 36 ezer kilométerre a Földtől állítanák működésbe. Az erőmű napelemei összességében 5-6 négyzetkilométeren terülnének el az űrben, vagyis tizenkétszer akkorák lennének, mint a pekingi Tienanmen-tér.

Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin szintjét.

Végigénekelte torokműtétjét egy hivatásos énekesnő, hogy a hangját megmentse, mivel az ilyen operációk a hangszálsérülés kockázatával járnak.

Folytatódott az amerikai társadalom ideológiai polarizálódása az elmúlt évtizedben, ami megnehezíti a békés egymás mellett élést – állapította meg a Pew kutatóintézet.

Az amerikai Nemzeti Kutatási Tanács szerint a NASA emberi űrrepülési programja fenntarthatatlan és nem biztonságos, ezért annak a Mars helyett előbb inkább a Holdra kellene összpontosítania.

A negyvenévesen vagy annál valamivel később kapott védőoltással talán megelőzhető az Alzheimer-kór – hangzott el egy brit tudományos ülésen.

Magyarországon először alkalmaztak úgynevezett műtüdőt egy légúti daganat eltávolítása közben, az április végén végrehajtott beavatkozás sikerrel járt, a beteg azóta hazamehetett és panaszmentes

Német, amerikai és indiai tudósok összeállították az emberi fehérjekatalógus első vázlatai.

A vas tüske, ami valószínűleg valaha műfogat tartotta, de biztosan nem lehet tudni

Először találtak Nyugat-Európában olyan leletre, amely egy műfog maradványa lehet. Az implantátumot rejtő női fogsor egy észak-franciaországi, vaskori kelta sír feltárásakor került elő.

Oldalak